Despre proteine si efecul lor asupra corpului

Proteinele

sunt compuși formati din carbon, hidrogen, oxigen și azot, care sunt ordonate ca fibre de aminoacizi. Ele joacă un rol important  în întreținerea, dezvoltarea și funcționarea celulară a corpului uman. Servind ca molecula structurală de bază a tuturor țesuturilor din organism, proteinele reprezintă aproape 17% din masa corporală totală. Pentru a înțelege rolul și funcția proteinei în corpul uman, este important să aveti in vedere structura și compoziția sa de bază.

Aminoacizi

Aminoacizii sunt blocurile fundamentale ale proteinelor. Lanturile lungi de aminoacizi, numite polipeptide, formeaza complexele multicomponente, mari de proteine. Aranjamentul aminoacizilor de-a lungul lanțului determină structura și proprietățile chimice ale proteinei. Aminoacizii constau din următoarele elemente: carbon, hidrogen, oxigen, azot și,deseori , sulf. Structura generală a aminoacizilor constă dintr-un centru de carbon și cei patru afiliati ai acestuia, care constă dintr-o grupare amino (NH2), o grupare de acid organic (carboxil) (COOH), un atom de hidrogen (H) și un al patrulea grup, ca grupa R, care determină identitatea structurală și proprietățile chimice ale aminoacidului. Primele trei grupuri sunt comune tuturor aminoacizilor. Structura bazică a aminoacidului este R-CH (NH2) -COOH.

Există douăzeci de forme diferite de aminoacizi pe care le utilizează organismul uman. Aceste forme se dosebesc prin al patrulea substituent variabil, grupul R, care poate fi o legatura  de lungimi diferite sau o structură inelar-carbon. De exemplu, dacă hidrogenul reprezintă grupa R, aminoacidul este recunoscut ca glicina, un aminoacid polar dar neîncărcat, în timp ce gruparea metil (CH3) este recunoscută sub numele de alanină, un aminoacid nepolar. Astfel, compusii chimici al grupului R determină în esență identitatea, structura și funcția aminoacidului.

Relativitatea structurală și chimică a grupelor R permite clasificarea celor douăzeci de aminoacizi în grupuri chimice. Aminoacizii pot fi clasificați în funcție de activitatea optică (capacitatea de polarizare a luminii), aciditatea și bazicitatea, polaritatea și nepolaritatea, sau hidrofilicitatea (hidratarea la apă) și hidrofobicitatea (frica de apă). Aceste categorii oferă indicii privind funcția și reactivitatea aminoacizilor din proteine. Proprietățile biochimice ale aminoacizilor determină rolul și funcția proteinei din corpul uman.

Din cele douăzeci de aminoacizi, unsprezece sunt considerate neesențiale (sau dispensabile), ceea ce înseamnă că organismul este în măsură să le sintetizeze în mod adecvat, iar nouă sunt esențiale (sau indispensabile), ceea ce înseamnă că organismul nu este în măsură să sintetizeze corespunzător celula. Prin urmare, acestea trebuie furnizate prin dietă. Alimentele care conțin proteine ​​conțin atât aminoacizi neesențiali, cât și aminoacizi esențiali, dintre care ultimul poate fi folosit pentru a sintetiza unii aminoacizi neesențiali. O dietă sănătoasă ar trebui, prin urmare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *